Jelenleg a következő ország vásárlói számára készült online áruházban tartózkodik:   Magyarország .

Írja be a cikkszámot, válassza ki a mennyiséget és klikkeljen a "RENDELÉSre":
-+
Fő kategóriák
Az Ön kertésze | STARKL WEB SHOP (https://www.starkl.hu/)

Rhododendronok

Általános ismertető
A rhododendronok és azáleák mészkerülő és páraigényes növények. Csak olyan helyre ültethetők, ahol a talaj savanyú, vagy számukra különleges termőhelyet létesítünk (a talajt ki kell cserélni savanyú tőzegre vagy tőzeg és fakéreg keverékére). A 4. 5-5 pH értékű földkeverék optimális a rhododendronok számára, de még az 5-5. 8 pH értéket is elviseli a növény. Készen kapható rhododendron földkeverék.
A rhododendronok különösen a nagyvirágú fajták – az egyenletes növekedéshez – azonos kémhatású talajt, és meghatározott páratartalmat igényelnek. A félárnyék a siker előfeltétele. Olyan területeken ahol sok a csapadék, kielégítő a levegő páratartalma és megfelelő az öntözés, ott a rhododendronok napos helyeken is kifogástalanul nőnek! Igazán erdei fenyők alatt érzik jól magukat. A rhododendronok finom gyökérzete nem tör sem mélyre sem oldalirányba. Ez az előny hosszú gyökerű fákkal csoportosan kiültetve hátrányt is jelenthet; a rhododendronok folyamatosan elegendő mennyiségű vizet és tápanyagot igényelnek. Ha a növényeken a rövid ideig tartó szárazság vagy a pangó nedvesség látható mértékű károsodást okozott, az már gyakorlatilag nem hozható helyre.

Néhány évig megfelelő nagyságú edényben is nőnek és virágoznak a rhododendronok és azáleák. Fontos, hogy kielégítő mennyiségű vizet és tápanyagot kapjanak, és fagymentes helyen teleltesse át.
Metszés

Óvatos oldalirányú nyomással az elnyílt virágok könnyen eltávolíthatók.

Tavasszal, ha szükséges visszametszhetjük a rhododendronokat. Ezt azonban csak akkor tegyük, ha ezt a bokor formája, alakja (gyenge széteső bokorforma) ezt indokolttá teszi. Azt azonban tudnunk kell, ha a hajtás csúcsokat visszametsszük, abban az évben (mindamellett következő évben bokrosabb, teltebb lesz növényünk) virágzásra sem számíthatunk.
Az elnyílt virágok kitörését ne mulassza el, mert ellenkező esetben a következő évben nem lesz új bimbóképződés.
Öntözés
Azokon a helyeken, ahol a csapi víz túlságosan kemény és meszes, ott csak esővizet használjon az öntözéshez.
Tápanyagutánpótlás

A rododendronoknak és azáleáknak nincs kiterjedt gyökérzetük, ezért csak a növény közvetlen közelében adjon vizet és tápanyagot.

A talajnedvesség változása automatikusan a tápanyagutánpótlás koncentrációját is megváltoztatja, ezért a rhododendronokkal olyan helyen érhetünk el sikert, ahol a talajból folyamatosan elegendő mennyiségű tápanyagot tudnak felvenni. Az évenkénti trágyázás növeli a talaj humusztartalmát és ez által kiegyensúlyozott tápanyagutánpótlást biztosít a növénynek.
Téli védelem

Hosszabb fagy és tűző nap ellen úgy védekezhet, hogy fenyőgallyakkal takarja a növényeket. A gallyakat alacsonyabb fajtáknál rakja rá a növényre, magasabb növények esetében a napos oldal elé helyezze, vagy szúrja a talajba. Ahol sok hó van, ott kötözze ös

A rhododendronokat és azáleákat a tél beállta előtt az örökzöld növényekhez hasonlóan lássa el megfelelő mennyiségű vízzel.
Kényesebb fajták számára legtöbbször nem a hideg, hanem a téli napsugárzás jelent veszélyt.
Ültetés

A rhododendronok néha évek múlva vesztenek eredeti szépségükből, különösen meszes talajokon nem fejlődnek elég kielégítően. Ilyen helyeken intenzív ápolás ellenére is elsárgulnak a levelek és alig virágzik a növény. Ebben az esetben ültesse át más helyre

A rhododendronokat és azaleákat cserépben szállítjuk.
Ültetés előtt a növényeket cseréppel együtt helyezze vízbe, hogy teleszívhassák magukat nedvességgel, majd óvatosan vegye ki a cserépből. Ásson ültetőgödröt, a rossz talajt cserélje jó minőségű kerti földkeverékre, amelybe tőzeget és hosszú (tartós) hatású szerves trágyát is keverjen.

Ahol nagyon magas a talaj mésztartalma, ott 1x1x1 méteres ültetőgödröt ásson, töltse fel rhododendronfölddel – vagy tőzeg, fenyőkéreg és általános kerti föld keverékével (1: 0, 5: 1 arányban).

Ültetés után öntözze meg alaposan a növényeket. Ehhez az esővíz a legmegfelelőbb.
Ültetési ideje
A konténeres és edényes növények egész évben ültethetők.
Ültetési távolság
A rhododendronok: 1 - 3 db/m2
Törpe rhododendronok: 5 - 7 db/m2

Azáleák: 3 - 5 db/m2