Jelenleg a következő ország vásárlói számára készült online áruházban tartózkodik:   Magyarország .

Írja be a cikkszámot, válassza ki a mennyiséget és klikkeljen a "RENDELÉSre":
-+
Az Ön kertésze | STARKL WEB SHOP (https://www.starkl.hu/)

Mit a teendő a csomag átvétele után?


plants01


Mit a teendő a csomag átvétele után?

 

1. Ha a csomagban növények is vannak, akkor fontos tudnunk, hogy a szállítás során fény- és levegőhiányos közegben voltak. Ezért szükséges, hogy a növényeket a lehető leggyorsabban vegyük ki a kartondobozból.


2. Különleges esetben, ha a csomag fagyos időjárás idején érkezik, vigyük a csomagot bontatlan állapotban hideg, de fagymentes helyre (pl. a pincébe), hogy a növények lassan akklimatizálódni tudjanak. Ezt követően kerülhet sor a növények kicsomagolására.

 

3. A mellékelt számla alapján ellenőrizze a szállított termékek teljességét és állapotát. Ha hiányosságot, minőségi problémát tapasztal, készítsen fényképdokumentációt az észlelt állapotról, és lépjen kapcsolatba velünk.

 

4. Ha lehetséges, akkor a növényeket a csomag átvételét követően a lehető leghamarabb ültesse ki. Minél előbb sikerül a növényeket a megfelelő helyre kiültetni, annál előbb fognak azok meggyökeresedni és megerősödni.

 

5. A szabadgyökeres fás növények gyökerét érdemes a kiültetés előtt vízbe állítani. Soha ne hagyja a szabadgyökeres fás növények gyökerét 48 óránál hosszabb ideig a vízben állni, mert ez a gyökerek rothadásához vezethet.

 

6. A növényeket jól meg kell öntözni a kiültetés előtt, így könnyebben ki lehet emelni őket a szállítási cserépből, és biztonságosan elültethetők a földbe, vagy átültethetők nagyobb méretű cserépbe.

 

7. A virághagymákat kétszer olyan mélyre kell ültetni, mint a hagyma magassága. Az egyes virághagymák közötti távolság megközelítőleg az ültetési mélységnek felel meg. Figyelem! A virághagyma csúcsos része mindig felfelé mutasson!

 

8. A hőmérsékletre érzékeny növényeket (balkonnövények, dézsás növények) ültesse át a szállítási cserépből nagyobb cserépbe vagy virágládába, de csak akkor helyezze el őket kültéren, ha már kinti hőmérséklet ezt lehetővé teszi, már nincsenek fagyok.

 

9. Minden növényt alaposan meg kell öntözni az ültetést követően, és ügyelni kell arra, hogy az azt követő napokban rendszeres öntözést kapjanak.

 

 


 

 

Mi a teendő akkor, ha nem tudjuk a növényt azonnal kiültetni?

 

1. Ha a szállított növényeket a szállítást követő 3-4 napon belül nem tudjuk elültetni, akkor a szabadgyökeres fás növényeket és rózsatöveket (cserép nélkül) ültetés előtt be kell áztatni legalább fél napra. Mintegy 30 cm mélységű ültetőárokba helyezzük bele ferdén a gyökeret és a törzs egy részét, fedjük be földdel, és alaposan öntözzük be.

 

2. A cserepes növényeket néhány napig árnyékos helyen hagyhatjuk, azonban rendszeresen öntözzük meg.

 

3. A virághagymákat az ültetésig száraz, levegős, fagymentes és nem napos helyen hagyhatjuk. A virághagymákat mindig érje áramló levegő, hogy lélegezni tudjanak, mert a virághagymák és gumók is élnek, csak ekkor még nyugalmi állapotban vannak.

 

4. Ha a csomagban Ön üvegházban előnevelt növényeket kapott, tehát dézsás, balkon- vagy olyan növényeket, amelyeken már megjelentek az idei hajtások (mint pl. a kivi), akkor ezeket az alábbiak szerint kell gondozásban részesíteni, és óvni kell a fagytól. Kültéren történő elhelyezés esetén vegye figyelembe az Ön lakóhelyének klimatikus viszonyait. Ezek a növényfajták szállítási cserépbe lettek elültetve, ezért nem szükséges azonnal átültetni őket, néhány hétig a szállítási cserépben maradhatnak. Állítsa világos és meleg helyre, és a földjüket tartsa nedvesen. A hőmérséklet ne legyen alacsonyabb, mint 7°C, és a növényt csak akkor hagyja huzamosabb ideig kültéren, ha nem várhatók éjjeli hidegek.

 

5. Az eper frigópalántákat néhány hétig a hűtőszekrényben hagyhatjuk.

 

6. Figyelem! A növények gyökere soha nem száradhat ki!

 

 


 

 

A növények kinézete rendben van?


1. Ne ijedjen meg, ha a szállított növény kinézete eltér az ajánlatban szereplő növény kinézetétől. Az kínálatban illusztrációként szereplő fényképek a növények tipikus megjelenését mutatják be, a gyümölcsfák és -bokrok esetén tehát gyümölcsökkel, a virágos növények esetén pedig virágokkal, stb. A fényképeket úgy válogattuk ki, hogy azok alapján el tudja képzelni a növény jellemző megjelenési formáját. A növény a rá jellemző megjelenési formát csak azt követően éri el, hogy már huzamosabb ideje az új helyén van.


2. A legtöbb növény tavasszal és ősszel, a nyugalmi időszak természetes állapotában kerül szállításra, tehát látható rügyek nélkül. A növények külseje természetesen ennek megfelelő. A fás növények formája gyakran csupasz vessző, a cserjék és díszfüvek esetén pedig csak minimális föld feletti rész látható. Az ültetést követően a növények az új vegetációban biztosan magukhoz fognak térni.


3. A szállítás során különleges kinézettel rendelkező növények közé az alábbiak tartoznak:

 

Málna: a visszavágott száraz, termő hajtások alul életképes gyökérrésszel rendelkeznek. Kiültetés után a málna éppen ebből a föld alatti részből fog kihajtani. A kirügyezésre hőmérséklettől függően az ültetést követő 6-8 héten belül kerülhet sor (tavasz).

 

Klemátisz: a föld feletti részt az előző évi hajtások fás, nem zöld része alkotja. Az ültetést követően az új, zöld hajtások ebből a fás részből, vagy gyökérről hajtanak ki.

 

Díszfüvek: a föld feletti rész elhalt (esetleg vannak még száraz részei az előző vegetációs időszakból). Az ültetést követően a füvek a gyökérrendszerről hajtanak ki.

 

Tamariska: ez az a fás növény, amely a legkésőbb tér magához a vegetációban. Ennél a fás szárú növénynél a virágok a csupasz fás részen jelennek meg, és ezt követően jelennek meg rajta a zöld hajtások. Az ültetést követően, a vegetáció első megindulása esetén nem mutatkozik virágzás, a növényen csak a zöld hajtások, a „tűlevelek” hajtanak ki, amelyek csak kb. június első felében jelennek meg. Egészen addig ez a díszcserje az élet semmilyen jelét nem fogja mutatni.

 

Szőlő: egyike azoknak a növényeknek, amelyek tavasszal a legkésőbb térnek magukhoz a vegetációs nyugalmi időszakot követően. Tavaszi ültetés esetén az ültetést követően akár 8-10 hét is eltelhet addig, míg a vegetáció első jelei mutatkoznak.

 

Kakiszilva: ültetés után nagyon nehezen és lassan kezd el hajtani. Ez a folyamat akár hónapokig is elhúzódhat. Fontos a megfelelő mennyiségű és rendszeres öntözés.

 

FRIGO eprek: erősen fejlett eperrügyek levelek nélkül. A növények hűtött állapotban, 0 °C hőmérsékleten kerülnek tárolásra a kiszállításig, ezért nincsenek leveleik. A sötét színű gyökérzet és gyökértörzs nem jelent problémát. Az új növény a gyökérből fejlődik, amelyet javasolt az ültetés előtt legfeljebb egy óráig vízbe áztatni, majd közvetlenül ezután lehet a növényt a kívánt helyre kiültetni. A növényben rejlő növekedési energia az ültetést követően hamar megmutatkozik. A termesztés további folyamata ugyanaz, mint az eprek más fajtáinál. A legbővebb termés a második és a harmadik évben érhető el, ezt követően a helyükre kiváló minőségű, új növények ültetését javasoljuk.

 

4. Előfordulhat, hogy az ősszel vagy tavasszal szállított növények levelei szárazak. Ezek azonban az előző vegetációs időszakból származó száraz levelek, amelyek nem kerültek eltávolításra. A növények azonban élnek, ezért azokat az ültetési útmutatónak megfelelően ültessük ki, és a növények a vegetáció megindulásával ki is fognak hajtani.


5. A balkonnövények, mint pl. a muskátli, petúnia, stb. esetében előfordulhat, hogy a csomag kézhezvételekor gyűrődött, megsárgult vagy száraz leveleket találunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a levelek elhaltak. A szállított növények hamarosan magukhoz térnek, és új leveleket fognak hozni. Ezek a balkonnövények nem télállóak, egészen május középig a házban kellene őket tartani, vagy enyhe tavaszi időjárás esetén nappal ki lehet vinni őket, hogy megedződjenek, és csak éjjelre kell őket visszavinni a házba.

plants

Tel.: +36 94 329-700    |    e-mail: katalogus@starkl.hu

plants2