Jelenleg a következő ország vásárlói számára készült online áruházban tartózkodik:   Magyarország .

Írja be a cikkszámot, válassza ki a mennyiséget és klikkeljen a "RENDELÉSre":
-+
Az Ön kertésze | STARKL WEB SHOP (https://www.starkl.hu/)

Ültessen mézbogyót már nyáron!

A mézbogyó, más néven Lonicera kamtschatica, egy különleges és viszonylag ismeretlen növény, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kertészkedők körében. Ebben a blogbejegyzésben részletesen bemutatjuk a mézbogyó termesztésének előnyeit, gondozását, és hogy miért érdemes helyet szorítani neki a kertjében.

Mi is az a mézbogyó?

A mézbogyó egy lombhullató cserje, amely az ázsiai Kamcsatka-félszigetről származik. A növény különlegessége, hogy már kora tavasszal megjelennek rajta a virágok, és akár már májusban élvezhetjük az első terméseket. A bogyók kékes-fekete színűek, és ízük a fekete áfonyához hasonlít.

Mézbogyó előnyei

Korai termés: A mézbogyó az egyik legkorábban termő bogyós növény, így már tavasszal friss gyümölcsöt fogyaszthat.

Hidegtűrés: Kiválóan bírja a hideget, -30 °C alatti hőmérsékletet is elviseli, így hazánkban is jól érzi magát.

Egészséges gyümölcs: A bogyók tele vannak antioxidánsokkal, C-vitaminnal és más fontos tápanyagokkal, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

Kevés gondozást igényel: Nem igényel különleges talajt vagy gondozást, így kezdő kertészek számára is ideális választás.

Hogyan ültesse el a mézbogyót?

A mézbogyó ültetése és gondozása egyszerű. Íme néhány lépés, amit követnie kell:

Helyválasztás: Válasszon napos vagy félárnyékos helyet a kertben, ahol jól szellőzik a talaj. 

Növénywebáruházunkban két fajtát talál, amelyet a biztos terméskötődés érdekében érdemes együtt ültetni. Az egyik a Mézbogyó 'Blue King', a másik pedig a 

Szibériai mézbogyó 'Modrý Triumph'

Talajelőkészítés: A mézbogyó a jól vízelvezető, enyhén savas vagy semleges talajt kedveli.  Kb. 1,5 méter magasra nő meg, cserépben is nevelhető. Érdemes egy kevés barna, rostos tőzeget keverni a földjéhez. 

Ültetés: Az ültetési mélység legyen akkora, hogy a gyökérlabda épphogy a talajszint alatt legyen. Hagyjon legalább egy méteres távolságot a növények között, hogy később is legyen elég helyük fejlődni.

Öntözés: Az ültetés után alaposan öntözze meg a növényt, majd tartsa a talajt enyhén nedvesen, különösen az első évben.

Gondozás és metszés

A mézbogyó gondozása egyszerű. Tavasszal távolítsa el a sérült vagy elhalt ágakat, és szükség esetén ritkítsa meg a növényt, hogy több fényt kapjon. Az öntözést a szárazabb időszakokban se hagyja ki, különösen a termés érésének idején.

Betegségek és kártevők

A mézbogyó viszonylag ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Ritkán fordulnak elő komoly problémák, de figyeljen oda a levéltetvekre és a lisztharmatra. Szükség esetén használjon környezetbarát növényvédő szereket.

Összefoglalás

A mézbogyó (Lonicera kamtschatica) kitűnő választás mindazoknak, akik korai, egészséges és ízletes gyümölcsöket szeretnének a kertjükben. Kevés gondozást igényel, hidegtűrő, és hamar meghozza a termést, így kezdő és tapasztalt kertészek számára is ideális. Ültesse el Ön is, és élvezze a mézbogyó minden előnyét!

Reméljük, hogy hasznosnak találta ezt a bejegyzést, és kedvet kapott a mézbogyó termesztéséhez.