Jelenleg a következő ország vásárlói számára készült online áruházban tartózkodik:   Magyarország .

Írja be a cikkszámot, válassza ki a mennyiséget és klikkeljen a "RENDELÉSre":
-+
Az Ön kertésze | STARKL WEB SHOP (https://www.starkl.hu/)

Különleges fűszernövény: a knobi fű

A knobi fű gondozása és felhasználása

A knobi fű (Tulbaghia violacea) évelő növény, amely kulináris célokra is kiválóan használható. Bemutatjuk, hogyan gondozza és használja fel ezt a sokoldalú növényt.

A knobi fű nyáron is ültethető!

A knobi fű a liliomfélék családjába tartozik, és Dél-Afrikából származik. Ez a növény akár 30 cm magasra is megnőhet, és jellegzetes, illatos lilás-rózsaszín virágai nyáron nyílnak. Levelei hosszúak és vékonyak, hasonlóak a fokhagymához.

Ha ültetési helynek a kertet választja, vegye figyelembe, hogy a knobi fű kedveli a napos helyeket, de félárnyékban is jól fejlődik. Fontos, hogy jól vízelvezetett talajba ültessük, mert a túlzott nedvesség károsíthatja a gyökereit. Az ültetés során 20-30 cm távolságot hagyjon a növények között, hogy elegendő helyet biztosítson a növekedéshez. Rendszeresen öntözze a növényt, különösen száraz időszakokban. Fontos, hogy a talaj mindig nedves legyen, de ne álljon meg benne a víz. A knobi fű nem igényel különösebb tápanyagellátást, de a növekedési időszakban érdemes komposzttal vagy lassú felszívódású műtrágyával támogatni a fejlődését.

Betegségek és kártevők

A knobi fű általában ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Azonban a túlzott nedvesség miatt gombás fertőzések előfordulhatnak. Ilyen esetben csökkentse az öntözést és alkalmazzon megfelelő gombaölő szert.

A knobi fű nevelése cserépben

A knobi fű cserépben is könnyen nevelhető, így egész évben szüretelheti friss leveleit és virágait. Ez különösen előnyös, ha nincs kertje, vagy ha szeretné az erkélyen vagy a konyhaablakban termeszteni a növényt. Válasszon egy legalább 20 cm mély cserepet, amelynek alján vízelvezető lyukak vannak. Így elkerülheti a pangó víz okozta gyökérrothadást. Használjon jó minőségű virágföldet, amely tápanyagban gazdag és jól áteresztő. Ültesse el a knobi füvet a cserép közepére, és hagyjon elegendő helyet a gyökereknek. Helyezze a cserepet napos helyre, például egy déli fekvésű ablakba. A növény naponta legalább 6-8 óra közvetlen napfényt igényel. Rendszeresen öntözze a növényt, ügyelve arra, hogy a talaj mindig nedves maradjon. Havonta egyszer adjon folyékony tápoldatot a vízhez, hogy biztosítsa a megfelelő tápanyagellátást.

Knobi fű felhasználása a konyhában

A knobi fű levelei és virágai egyaránt ehetőek. Finom, fűszeres fokhagyma aromájukkal kiválóan alkalmasak tésztákhoz, szószokhoz, pesztókhoz és salátákhoz. Mint a fokhagyma, nagyon egészséges és ízletes. Egész évben szüretelhető, különösen, ha edényben neveli, így még a tél sem akadályozhatja meg Önt ebben.

Összegzés

A knobi fű gondozása egyszerű és hálás feladat, akár kertben, akár cserépben neveli. Ezzel a sokoldalú növénnyel nemcsak a kertjét teheti szebbé, hanem a konyhájában is új ízeket fedezhet fel. Próbálja ki Ön is, és élvezze a friss knobi fű minden előnyét egész évben! Webáruházunkból megrendelheti!