Jelenleg a következő ország vásárlói számára készült online áruházban tartózkodik:   Magyarország .

Írja be a cikkszámot, válassza ki a mennyiséget és klikkeljen a "RENDELÉSre":
Cikkek importálása
-+
Az Ön kertésze | STARKL WEB SHOP (https://www.starkl.hu/)
«

Leírás

Az egyik legismertebb és legkedveltebb törpe növekedésű fenyőféle. Szép zöld és tömött lomja szabályos kúp koronát képez. Nagyon lassú növekedésű. Edénybe ültetve is szépen fejlődik.
Cikkszám 080250
Egy csomag tartalma 1 db
Ár / db
1 990 Ft
Becsült szállítási időpont
(jelenlegi rendeléssel)
Szeptember közepétől
+ db
-

Ültetési idő

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Ültetési idő
Több információ
Botanikai név Picea glauca 'Conica'
Konténer 9 cm
Ültetési hely Napos, Félárnyék
Végleges magasság Kb. 200 cm
HOZZÁADÁS az összehasonlításhoz TERMÉKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

A KATEGÓRIÁRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Örökzöldek Útmutató nyomtatása

Általános ismertető
A legkönnyebben gondozható növények közé tartoznak.
Ha túl sok idő megy el ápolásukra, feltétlen keresse meg ennek okát.
Metszés

A fiatal hajtások visszatörése. A fiatal, puha, gyertyaszerű hajtásokat tavasszal felére vagy harmadára kell visszatörni a törpefenyőnél és a feketefenyőnél. Ezáltal valamennyi növény zömökebb és lassúbb növekedésű lesz.

Nem kell metszeni a jegenyefenyőket, a cédrusokat, hamisciprusokat (kivétel a sövényként telepített növényeket), a lucfenyőket, törpefenyőket és a hemlokfenyőket; metszéssel teljesen tönkreteheti a növény jellegzetes fajtatulajdonságait.
Enyhe metszést viselnek el a borókák. A növényeket kisebb mértékben- a ceruzavastagságú hajtásokig – vissza lehet vágni, ügyelve arra, hogy mindenhol egyforma mértékű legyen az alakítás. A vágási felületek takarva maradnak, ha a metszést a fiatal hajtások alatt végzi el, 2-3 évente ismételve a műveletet.

Erősebb metszést is elvisel a tiszafa, a kínai mamutfenyő, a vörösfenyő, a mocsárciprus. Jellemzőjük, hogy az elöregedett fás részeken is képesek újra kihajtani, de csak akkor, ha mindenhol egyelő arányú a metszés. Legyen tekintettel a növekedési formára is.
Öntözés
A tél beállta előtt ellenőrizze a nedvességet. Legjobb, ha a fa közvetlen környékét vagy alját vizsgálja, mert ott szárazabb a talaj. Ahol mérsékelt a nedvességtartalom, ott tányérazza ki a növény alját és alaposan öntözze meg (pl. 300 cm magas hamisciprusnak min. 50 l víz). Igen nagy szárazság esetén az öntözés fagymentes időben megismételhető. A vastag humuszréteg a nedvességet kedvezően befolyásolja. Száraz időben a fenyőket nyáron is öntözni kell ritkábban de nagy vízmennyiséggel érdemes öntözni, hogy a víz a gyökerekhez is eljusson (pl. locsolóval 5-10 percig növényenként).
Balkonládába ültetve lényeges, hogy naponta öntözze őket és ügyeljen arra, hogy a növény télen sem száradjon ki.
Tápanyagutánpótlás
A fenyőféléknek viszonylag alacsony, de állandó és alig csökkenő tápanyagigényük van. A tápanyagdús humusztalaj biztosítja a növények fejlődését, mert a lassan lebomló humusztrágyák- a szerves trágya is- hosszú távon fejtik ki hatásukat. Kerülje azonban a túltrágyázást!
A talajszerkezet javítható komposzt vagy tőzeg hozzáadásával. Legjobb, ha a kiemelt talajt nedves tőzeggel keveri, mert a fenyőfélék így különösen jól és gyorsan növekednek, hamar megszokva új helyüket.
Téli védelem
A hajtásaikat oldalirányba fejlesztő fenyők esetében (kínai boróka) a túl sok hó könnyen letörheti a hajtásokat. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy egy bottal óvatosan (ügyelve hogy, ne törjenek el a hajtások) távolítsuk el a havat.
Az oszlopos növekedésű örökzöldek esetében pl.(oszlopos boróka, oszlopos tiszafa), a leesett hó súlya alatt könnyen széthajolhatnak a hajtások. Az ágak összekötözésével ezt megakadályozhatjuk.

A hagyományos növekedésű fenyők esetében (lucfenyő, erdei fenyő) a hó nem károsítja a növényeket.
Ültetés

Könnyebb és eredményesebb az ültetés, ha alaposan fellazítja a talajt, illetve az ültető gödör mérete legalább kétszerese a földlabdának.

A fenyőket cserépben, földlabdával szállítjuk. Ültetés előtt (kissé beöntözve) óvatosan vegye ki a cserépből és a földlabdát sértetlenül tegye a gödörbe, vigyázva, hogy a földdlabda ne essen szét. A földlabdás növényt helyezze a gödörbe, és a gödröt félig töltse meg földdel. Nagyon alaposan többször is be kell öntözni (beiszapolni), majd földdel töltse fel teljesen. A földet finoman tömörítse össze. A gyökérzetet felül néhány centi vastagon kell földdel takarni. Képezzen tányért a növény körül, hogy ne folyhasson el az eső- illetve öntözővíz.
A nagyobb növényeket érdemes kitámasztani, hogy a szél ne tudja mozgatni, ez ugyanis megakadályozhatja, vagy késleltetheti a növény begyökeresedését. Erős napsugárzásnál, szárazságban, vagy, ha az átlagosnál nagyobb növényeket ültet, ne feledkezzen meg az árnyékolásról.

Szárazabb helyeken a fenyőket a tél beállta előtt alaposan öntözze be, a talajfelszínt pedig tőzeggel vagy kéreggel takarhatja a kiszáradás ellen. (A szárazabb napokon a növény föld feletti részét is érdemes spriccelni.)
Ültetési ideje
Márciustól májusig és szeptember közepétől a fagyok beálltáig.
A konténeres és cserepes növények egész évben ültethetők, de a nyári ültetés több gondozást igényel.
Ültetési távolság
Erős növekedésű fajoknál: 2-4 m
Közepes növekedésű fajoknál: 0. 8-1. 5 m

Törpe növekedésű fajoknál: 0. 5-1 m