Írja a cikkszám és a mennyiséget.

+

Ápolási útmutató

Fenyősövény

Fenyősövény

Leírás

Minden igénynek megfelelő magasságú sövény nevelhető belőle. Amennyiben megfelelő hely áll a rendelkezésünkre, akkor visszavágás nélkül is nevelhető sövénynek. Így egy magas, piramis alakú, dús sövényt nevelhetünk. Minden átlagos kerti talajban jól érzi magát, de homokosabb talajokat nem kedveli. 2 - 3 tő/fm

Részletek

Elrejt

  • Ár 4 490 FT
    449.00 FT/db

+

-

Széles, sötétzöld, könnyed, természetes!

Botanikai megnevezés Picea abies
Cikkszám 080800
Téliesítés fagytűrő
Szállítási mód Szabadgyökerű
Méret 30/50
Ültetési hely Napos

Ültetés

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Ültetés

Ápolási útmutató

Útmutató nyomtatása Mindent megmutat Mindent elrejt
Általános ismertető
A sövénynek a kertben igen fontos szerepe van. Szélfogó hatásuk megfelelően óvott klímát teremt kiültetett növényeink számára, így gazdag virágzásra és terméshozatalra késztethetők.
Metszés
A sövénynövények számára két metszés szükséges egy évben. Az első metszés kihajtás előtt esedékes. A második metszés a kora nyári időszakban történjen, így a fiatal hajtások őszig kellőképpen beérnek. Azokat a sövénynövényeket, amelyek nyáron virágoznak csak tél végén szabad metszeni. (pl:cserjés pimpó, nyári orgona). A metszésnél ügyeljen arra, hogy a sövény felül keskenyebb legyen, mint az alsóbb részeken (trapézkeresztmetszet), így elkerülhetjük a felkopaszodást.
A piramis formájú növényeknél pl. tujafélék, kúpos formájú sövényt alakítsunk ki.
Az oszlopos növekedésű növényekből (pl. aranyciprus és oszlopos tuja, tiszafa) karcsú oszlopos sövényt alakíthatunk ki.
Öntözés
A sövénynövények vízigénye nagy, ezért ajánlatos kitányérozni a tövek körül, hogy az eső-és öntözővíz összegyűljön és ne tudjon elfolyni.
Hasznos, ha a sövényt nem teljesen függőlegesen, hanem felfelé enyhén piramis alakban nyírja, így a sövény a gyökérzet körül gyűjti össze az esővizet.
Tápanyagutánpótlás
Sövénynövényeknél tavasszal műtrágyával történik.
Téli védelem
A sövények nem igényelnek védelmet. Azonban az utak mellett, ahol a téli sózásból a sövény is kaphat, célszerű a töveket vastag lombbal takarni. Így csökkenthető talajba jutó szóróanyag mennyisége.
Ültetés
50 cm széles és 30-40 cm mély gödröt alakítsunk ki ültetéshez. A talajhoz keverjen komposztot és tőzeget. Az ültetés után szórjon szarvasmarhatrágyát (kb. 5 cm vastagon) a tövek köré. A töveket ezután jó alaposan öntözzük meg.
Ültetési ideje
Márciustól májusig és szeptembertől a fagyokig.
Földlabdával egész nyáron ültethetőek.
Ültetési távolság
Folyóméterenként legalább 3-4 növényt ültessen.
Lazább sövény telepíthető virágzó cserjékből is (1-2 db/fm.).

Kapcsolódó cikkek