Írja a cikkszám és a mennyiséget.

+

Ápolási útmutató

Rózsa kollekció

Rózsa kollekció

Elfogyott!

Leírás

A kollekciót 5 különböző fajtából mi állítjuk össze. Többféle kollekciót készítünk, így nem tudjuk előre megmondani, melyiket szállítjuk.

Részletek

Elrejt

Szuperár
Top termék
  • Ár 7 990 FT
    1 598.00 FT/db

  • Csomag tartalma5 db

Elfogyott!

Legszebb rózsák a legjobb áron!

Botanikai megnevezés Rosa Kollektion
Cikkszám 110240
Kifejlett növény mérete 80 - 150 cm
Vágottvirágnak Igen
Téliesítés fagytűrő
Szállítási mód Szabadgyökerű
Ültetési hely Napos

Ültetés, Virágzási idő

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Ültetés
Virág

Ápolási útmutató

Útmutató nyomtatása Mindent megmutat Mindent elrejt
Általános ismertető
A rózsák a napos és szélvédett helyek növényei. Egészséges növekedésükhöz mélyrétegű, laza, jó vízelvezető, humuszos talajra van szükség, lehetőség szerint szabad, illetve nem minden oldalról zárt helyen. A jó minőségű rózsatő hajtásai zöldek, héjuk sima, fás részek jól beérettek, legalább kettő vagy több hajtással rendelkeznek.
Nemes rózsák: tearózsák, nagyobb floribunda rózsák

Ágyásrózsák: a polyantha- és floribundarózsák
Metszés
Téli metszés
A tél beállta előtt valamennyi hajtást – a fajta növekedésétől függően- kb. 30-50 cm-es magasságban (5-8 szemre) - vágja vissza.

Tavaszi metszés

A tél elmúlta után ismételten vágja vissza a rózsákat, eltávolítva a gyengébb és a régi, elfagyott hajtásokat. Csupán 3-5 jó hajtás maradjon, ezeket 10-20 cm-re kell visszavágni.

Nyári metszés

Az elnyílott virágokat – felülről számítva – a második levélnyélig ajánljuk visszavágni. A mélyebb visszavágás már gyengítené a virágzóképességet.
Öntözés
A rózsa mélyreható gyökerei nyáron is biztosítják a megfelelő vízellátást. Amennyiben mégis öntözni kell, tartsa szem előtt: egyszeri alapos tő beöntözés (30 l/m2) többet ér, mint a napi spriccelés. A rózsákat soha ne öntözze a legnagyobb melegben, inkább reggel vagy este.
Csak a töveket öntözze, így a víz könnyebben bejut a talajba, és nem károsítja a bimbókat és a virágokat, valamint nem segíti elő a lisztharmat és a rozsdafoltosság kialakulását.
Tápanyagutánpótlás
Trágya nélkül a rózsák fogékonyabbak a betegségekre és kártevőkre, növekedésük alábbhagy és bimbóik, virágaik nem kielégítőek. Hasznos, ha késő ősszel vékonyan istállótrágyát szór a tövek mellé, amit tavasszal bedolgoz a talajba. Az idősebb, kifejlődött rózsákat évente kétszer ajánlatos trágyázni (ősszel illetve az első virágzáskor). Óvakodjon a túl sok vagy egyoldalú trágyázástól. Augusztus 1. után kerülje a nitrogéntartalmú műtrágyák adagolását, mert indirekt módon elősegítik a lisztharmat képződését. Réztartalmú szerrel érdemes ősszel lepermetezni a töveket, ez elősegíti a vesszők beérését. Trágyázáskor nagyon fontos a sok nedvesség. A szer ne kerüljön a levelekre és a virágokra, mert megégetheti azokat. A rózsák számára kaphatók olyan komplex műtrágyák, amelyek alkalmazása esetén a tápanyagpótlás egyáltalán nem jelent problémát.
Téli védelem
A földdel, tőzeggel vagy komposzttal történő feltöltés, illetve istállótrágyával vagy lombbal való takarás (mulcsozás) megfelelő védelmet nyújt. A túl korai téli védelemmel az ellenkező hatás érhető el, mert a hajtások nem tudnak beérni, ezért télen elfagyhatnak. A fagy ellen a hajtások beérése a legbiztosabb védelem.
Szokatlanul erős fagy vagy tűző nap ellen kitűnő védelem az ágakra rárakott fenyőgally, ami kiszáradás ellen is véd.
Ültetés
A hajtásokat kb. 15-20 cm magasan, a gyökereket 20 cm-re ajánljuk visszavágni és 24 órára vízbe kell őket állítani. Az ültetőgödör olyan mély és széles legyen, hogy a gyökerek mellé laza morzsalékos talaj kerüljön. A beáztatott töveket állítsa be a gödörbe, majd a gyökereket takarja be földdel. Erős tömörítés után alaposan be kell öntözni a töveket. A szemzés helye a talaj felszíne alatt kb. 5 cm-rel legyen.
Függetlenül attól, hogy ősszel vagy tavasszal ültetjük a rózsákat, mindenképpen fel kell azokat kupacolni.
A feltöltés a kiszáradástól és a fagytól védi a töveket.

Kitakarás csak a sikeres eredés után tavasszal, illetve legkorábban 4 héttel az
Ültetési ideje
Március – május illetve októbertől a fagyokig.
A konténeres rózsák nyáron is ültethetők.
Ültetési távolság
35 x 35 cm
4 - 6 db/ m2
Vadhajtások
Előfordul, hogy az oltás helye alatt vadhajtások képződnek. Ezeket a világos lombszínükről felismerhetjük. Ezeket minden esetben el kell távolítani.

Kapcsolódó cikkek