Írja a cikkszám és a mennyiséget.

+

Ápolási útmutató

Óriásmeggy ´Maliga'

Óriásmeggy ´Maliga'

Leírás

Egyedülálló fajta mely édes, enyhén savanyú ízével igazán meggyőző! Sötétpiros termései igen nagyok. A fája kis növekedésű ezért alkalmas kisebb kertekbe is. Bőségesen és megbízhatóan terem.

Részletek

Elrejt

  • Ár 3 990 FT

+

-

Öntermékeny.

Botanikai megnevezés Prunus avium ´Maliga'
Cikkszám 162640
Téliesítés fagytűrő
Szállítási mód Szabadgyökerű
Ültetési hely Napos

Ültetés, Gyümölcsszedés ideje

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Ültetés
Gyümölcsszedés ideje

Ápolási útmutató

Útmutató nyomtatása Mindent megmutat Mindent elrejt
Általános ismertető
Sikeres gyümölcstermesztés a fajtának megfelelő termőhely, a klíma, és a szakszerű gondozás függvénye. A helyi viszonyok között már bizonyított fajták adják a legnagyobb garanciát a kielégítő terméshez.
A füves területen lévő gyümölcsfák alatt tiszta területet kell hagyni, ami télen istállótrágyával vagy avarréteggel szórhat be.
Metszés
A metszés helyes időpontjának megválasztása nagyon fontos a terméshozam szempontjából. Egy nem megfelelő időpont kiválasztásának hasonló eredményt érhetünk el, mintha nem metszettük volna a fákat.
Minden metszésmód célja, hogy a napfény és a levegő minél jobban érje a gyümölcsöket. Az ún. termőkaros és a hasonlóan kedvező karcsú orsó metszésmód jól megfelel ezeknek a követelményeknek, és könnyen elsajátíthatók.
Ajánlott az almánál, szilvánál és
Öntözés
A gyümölcsök esetében általában csak az ültetés után szükséges egy alapos iszapoló öntözés. Tavasszal az öntözést hetente ismételje meg, alkalmanként és fánként 15-20 l vízzel, kb. 2 hónapon keresztül.
Tápanyagutánpótlás
A jó gyümölcsberakódáshoz feltétlenül szükséges a megfelelő mennyiségű trágyaféleségek kijuttatása. A túlzott trágyázás azonban kedvezőtlen hatással van a tárolhatóságra, az íz kialakulására, valamint betegségekhez is vezet.
A legjobb ha évenként egyszer tavasszal és egyszer ősszel végzünk egy alaptrágyázást műtrágyával. A nagyobb terméshozam eléréséhez június végéig további trágyázást iktathatunk be. A legjobbak erre a célra a vízben oldható műtrágyák.

Az érés illetve a szüret után az őszi időszakban már csak lassan lebomló trágyákat szórjunk ki. Legmegfelelőbb erre a célra az istállótrágya.
Téli védelem
A metszés fagymentes időben a kihajtás előtt esedékes (általában februárban) a fent leírtak szerint. A túl nagy fagyok ellen füstöléssel vagy öntözéssel védekezhetünk.
Termés
Fajta: Bigarreau Burlat
Pollenadó partner: Münchenbergi korai, Valerij Cskalov, Szomolyai fekete, Van, Stella

Fajta: Van

Pollenadó partner: Linda, Solymári gömbölyű, Stella, Katalin, Hedelfingeni, Szomolyai fekete

Fajta: Kavics

Pollenadó partner: Szomolyai kemény, Linda, Solymári gömbölyű, Germersdorfi, Stella, Van, Hedelfingeni Óriás, Katalin, Szomolyai rázható

Fajta: Margit

Pollenadó partner: Solymári gömbölyű, Germersdorfi, Linda,Van, Stella, Hedelfingeni

Fajta: Katalin

Pollenadó partner: Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, germersdorfi, Linda,Van, Hedelfingeni

Fajta: Linda

Pollenadó partner: Solymári gömbölyű, Germersdorfi, Van, Stella, Katalin, Hedelfingeni Óriás

Fajta: Hedelfingeni Óriás

Pollenadó partner: Margit, Solymári gömbölyű, Germersdorfi, Linda, Katalin

Fajta: Germersdorfi Óriás

Pollenadó partner: Solymári gömbölyű, Van, Stella, Katalin, Hedelfingeni Óriás

Fajta: Stella

Pollenadó partner: Öntermékeny
Ültetés
Az ültetőgödör legalább 80x80 cm területű és 80 cm mély legyen. Ültetés előtt a fák gyökereit egy kicsit vágja vissza, a törött gyökérrészeket távolítsa el. Ültetés előtt legalább egy napra állítsa vízbe a gyökérrészt. A talajfelszínhez képest a fákat olyan mélységre ültesse, amilyen mélységben az átültetés előtt állt. Ültetéskor a gyökerekhez porhanyós földet szórjon, de vigyázzon, hogy az oltás helye ne kerüljön a talajba.
Ültetés után 1 m2 felületen a talajt takarja be tőzeggel vagy szalmás trágyával, ezzel védve a kiszáradástól. Tavasszal az öntözést hetente ismételje meg, alkalmanként és fánként 15-20 l vízzel, kb. két hónapon keresztül. A hajtásokat gyengén metssze vissza.

Ültesse őket lehetőleg napos helyre, mert a napfény kedvezően befolyásolja az aromaanyagok, vitaminok képződését és a gyümölcs színeződését is. A napfény hatására a fák koronájában a harmat hamarabb elpárolog, így nem alakul ki kedvező életfeltétel a gombás- és baktériumos betegségek kialakulásához.

A karcsú orsó, szabadorsó művelésű gyümölcsfák mellé, minden esetben karó szükséges.
A karó 5 - 8 cm átmérőjű keményfából készül, hosszúsága 180 - 200 cm (50 - 60 cm mélyen kerül a földbe). A karó a korona kezdete fölé érjen. A fákat 3 - 5 helyen elasztikus, erős műanyag szalaggal nyolcas alakban rögzítse a karóhoz. Szükség esetén lazítsa
Ültetési ideje
Márciustól májusig és októbertől a fagyokig.
Konténeres növényeket egész évben ültethetünk.
Ültetési távolság
Közepes törzsű fák: 6, 5-8 méter sortávolságra és 5-6 méter tőtávolságra.
Termőkaros orsó: 6, 5-7, 5 méter sortávolságra és 3, 5-5 méter tőtávolságra.

Sövény: 4-5, 5 méter sortávolságra és 0, 8-4 méter tőtávolságra.

Karcsú orsó: 3 méter sortávolságra és 1,5 - 2 méter tőtávolságra.

Bokrok: 4 méter sortávolságra és 4 - 5 méter tőtávolságra.
Vadhajtások
Előfordul, hogy a gyökérnél vagy a törzsön vadhajtások törnek elő. Ezeket minden esetben távolítsa el, kivétel, amikor a törzsön előretörő hajtás feletti rész elszárad, így az előtört hajtásból kell fákat kinevelni.
A : A magastörzsű bogyós gyümölcsöknél a gyökérről és a törzsről is nőhetnek vadhajtások, egészen a koronáig.
B : Az almánál, szilvánál, őszibaracknál, néha a körténél is a gyökérzónában jelennek meg.

C : A törzsön jelentke

Kapcsolódó cikkek