Írja a cikkszám és a mennyiséget.

+

Ápolási útmutató

Kerti frézia színkeverék

Kerti frézia színkeverék

Leírás

Illatos, 8 - 10 virágot is bontó, kellemes színű hagymás növény. Félárnyékos helyre ültesse.

Részletek

Elrejt

  • Ár 990 FT
    99.00 FT/db

+

-

Botanikai megnevezés Freesia Hybriden Mix
Cikkszám 033010
Kifejlett növény mérete kb. 25 cm
Hagymaméret 5/6 cm
Vágottvirágnak Igen
Téliesítés Téli védelem
Ültetési hely Napos / Félárnyék

Ültetés, Virágzási idő

I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Ültetés
Virág

Ápolási útmutató

Útmutató nyomtatása Mindent megmutat Mindent elrejt
Általános ismertető
A virághagymák minden talajon megélnek, de legjobban a jó vízáteresztő képességű, laza, humuszban gazdag kerti talajokat kedvelik. Ültethetők virágládába és más virágedénybe is. Gondosan összeválogatva, és nagy mennyiségben ültetve késő téltől egész tavaszon át pompás virágzásban gyönyörködhet. A virághagymák között megkülönböztetünk őszi és tavaszi ültetésűeket. Szinte valamennyi tavasszal virágzó hagymás optimális ültetési ideje augusztus végétől október végéig tart (ezért hívják őket őszi hagymáknak). A hóvirág és a téltemető virágzik először, majd a krókuszok és nárciszok, a Scilla fajokon át egészen a májusig is virágzó tulipánokig. 10 ?C körüli hőmérsékleten gyökeresednek meg még a téli fagyok beállta előtt. Tavasszal azokat a hagymákat ültesse, amelyek fagyérzékenyek, a földben hagyva nem telelnek át (pl. Kardvirág, begónia, dália, kanna, stb.) Az őszi ültetésű hagymákat évekig hagyhatja egy helyen (kivétel a tulipánok és a jácintok, ezeket a szebb virágzás érdekében legalább 2 évente át kell ültetni). A tavasszal ültethető hagymákat a virágszárak leszáradása után, de legkésőbb az első őszi fagyok beállta előtt szedje fel.
Metszés
Virágzás után hagyja a lombot visszahúzódni: várja meg türelmesen amíg a levelek elsárgulnak és leszáradnak. A krókuszokat, törpe íriszt nyugodtan ültetheti a fűbe is. Korai virágzásuk miatt visszahúzódnak a fűnyírás megkezdéséig. Az elvirágzott szárakat mindenképpen távolítsa el, hisz a hagymákra nézve káros hatású lehet a felesleges magképzés, sőt elmaradhat a következő évi virágzás is. Az őszi ültetésű virághagymáknál a kifejlődött fiókhagymákat (pl. tulipánoknál) rendszeresen válassza le az anyahagymáról.
Öntözés
Az ültetés után nem igényelnek további öntözést.
Tápanyagutánpótlás
Tavasszal, mihelyt megjelennek a hajtások, szórjon ki szervestrágyát, vagy komplex műtrágyát.
Téli védelem
A tavasszal ültethető hagymákat a virágszárak leszáradása után, de legkésőbb az első őszi fagyok beállta előtt szedje fel. A nyáron és ősszel virágzó, tavaszi ültetésű hagymákat és gumókat (kardvirág, dáliák, begóniák, stb.) – tekintettel fagyérzékenységükre- csak a májusi fagyok után ültesse ki. Melegebb fekvésű helyeken esetleg már április végén. A bebarnult illetve befeketedett, száraz leveleket vágja le, de a hagymákat késő őszig hagyja a földben érni. Október végén, száraz időben vegye ki a hagymákat, és fagymentes, száraz, szellős helyen teleltesse át őket, kb. 5-8 ?C-os hőmérsékleten. Az ősszel és tavasszal egyaránt ültethető hagymákat (frézia, szellőrózsa) átteleltetheti a földben, takarással védve a fagyok ellen.
Ültetés

A virághagymákat ültetés előtt célszerű a gombabetegségek ellen kb. 3-4 órán át Fundazol 0, 2%-os oldatban áztatni. Ez a művelet egyben a csírázást is elősegíti. Az ültetési mélység általában a hagyma átmérőjének a kétszerese. Kézzel, kis hagymaültető lapát segítségével ültessen, majd alaposan öntözze be a területet. Figyelem! A hagymákat és a gumókat mindig a csúcsukkal felfelé ültesse. A tavaszi ültetésű hagymákat csak a tavaszi fagyok elmúltával ültesse szabadföldbe (tetszés szerint cserépben előhajtatható). Az őszi ültetésű virághagymákat, május végén-június, elején szedheti fel a talaj feletti részek elszáradása után, majd letisztítva, szellős, viszonylag hűvös (10-15 C) helyen tárolja a következő őszi ültetésig. A kifejlődött virághagymákat (pl. tulipánoknál) rendszeresen válassza le az anyahagymáról. A virághagymák és gumók sikerrel ültethetők erkélyládába, teraszokon virágtartókba, vagy cserépbe, vigyázva az állandóan nedves talajra és az átteleltetésre.

Ültetési ideje
Tavasszal: dáliák, kardvirágok, begóniák, kálák, kannák.
Ősszel: tulipánok, nárciszok, jácintok, hóvirágok, liliomok.

A virághagymákat mindig az optimális ültetési időben szállítjuk.
Ültetési távolság
A virághagymákat mindig csoportosan célszerű ültetni. A tőtávolság kb. ugyanakkora, mint az ültetési mélység, ezért fajtánként eltérő.

Kapcsolódó cikkek