Jelenleg a következő ország vásárlói számára készült online áruházban tartózkodik:   Magyarország .

Írja be a cikkszámot, válassza ki a mennyiséget és klikkeljen a "RENDELÉSre":
-+
Fő kategóriák
Az Ön kertésze | STARKL WEB SHOP (https://www.starkl.hu/)

Koreai jegenyefenyő

«
Koreai jegenyefenyő
Egy örökzöld különlegesség!

Leírás

Az egyik legértékesebb, és legszebb fajta. Különlegességét az adja, hogy kékes színű tobozai már egész fiatal korban díszítenek.
Egy csomag tartalma 1 db
db
3 490 Ft
Becsült szállítási időpont
(jelenlegi rendeléssel)
Márciustól
Cikkszám 081070
- + db

Ültetési idő

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Ültetési idő
Több információ
Botanikai név Abies koreana
Konténer 9 cm
Téliesítés fagytűrő
Ültetési hely Napos, Félárnyék
Végleges magasság Kb. 800 cm

A KATEGÓRIÁRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK: Örökzöldek Útmutató nyomtatása

Általános ismertető
A legkönnyebben gondozható növények közé tartoznak.
Ha túl sok idő megy el ápolásukra, feltétlen keresse meg ennek okát.
Metszés

A fiatal hajtások visszatörése. A fiatal, puha, gyertyaszerű hajtásokat tavasszal felére vagy harmadára kell visszatörni a törpefenyőnél és a feketefenyőnél. Ezáltal valamennyi növény zömökebb és lassúbb növekedésű lesz.

Nem kell metszeni a jegenyefenyőket, a cédrusokat, hamisciprusokat (kivétel a sövényként telepített növényeket), a lucfenyőket, törpefenyőket és a hemlokfenyőket; metszéssel teljesen tönkreteheti a növény jellegzetes fajtatulajdonságait.
Enyhe metszést viselnek el a borókák. A növényeket kisebb mértékben- a ceruzavastagságú hajtásokig – vissza lehet vágni, ügyelve arra, hogy mindenhol egyforma mértékű legyen az alakítás. A vágási felületek takarva maradnak, ha a metszést a fiatal hajtások alatt végzi el, 2-3 évente ismételve a műveletet.

Erősebb metszést is elvisel a tiszafa, a kínai mamutfenyő, a vörösfenyő, a mocsárciprus. Jellemzőjük, hogy az elöregedett fás részeken is képesek újra kihajtani, de csak akkor, ha mindenhol egyelő arányú a metszés. Legyen tekintettel a növekedési formára is.
Öntözés
A tél beállta előtt ellenőrizze a nedvességet. Legjobb, ha a fa közvetlen környékét vagy alját vizsgálja, mert ott szárazabb a talaj. Ahol mérsékelt a nedvességtartalom, ott tányérazza ki a növény alját és alaposan öntözze meg (pl. 300 cm magas hamisciprusnak min. 50 l víz). Igen nagy szárazság esetén az öntözés fagymentes időben megismételhető. A vastag humuszréteg a nedvességet kedvezően befolyásolja. Száraz időben a fenyőket nyáron is öntözni kell ritkábban de nagy vízmennyiséggel érdemes öntözni, hogy a víz a gyökerekhez is eljusson (pl. locsolóval 5-10 percig növényenként).
Balkonládába ültetve lényeges, hogy naponta öntözze őket és ügyeljen arra, hogy a növény télen sem száradjon ki.
Tápanyagutánpótlás
A fenyőféléknek viszonylag alacsony, de állandó és alig csökkenő tápanyagigényük van. A tápanyagdús humusztalaj biztosítja a növények fejlődését, mert a lassan lebomló humusztrágyák- a szerves trágya is- hosszú távon fejtik ki hatásukat. Kerülje azonban a túltrágyázást!
A talajszerkezet javítható komposzt vagy tőzeg hozzáadásával. Legjobb, ha a kiemelt talajt nedves tőzeggel keveri, mert a fenyőfélék így különösen jól és gyorsan növekednek, hamar megszokva új helyüket.
Téli védelem
A hajtásaikat oldalirányba fejlesztő fenyők esetében (kínai boróka) a túl sok hó könnyen letörheti a hajtásokat. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy egy bottal óvatosan (ügyelve hogy, ne törjenek el a hajtások) távolítsuk el a havat.
Az oszlopos növekedésű örökzöldek esetében pl.(oszlopos boróka, oszlopos tiszafa), a leesett hó súlya alatt könnyen széthajolhatnak a hajtások. Az ágak összekötözésével ezt megakadályozhatjuk.

A hagyományos növekedésű fenyők esetében (lucfenyő, erdei fenyő) a hó nem károsítja a növényeket.
Ültetés

Könnyebb és eredményesebb az ültetés, ha alaposan fellazítja a talajt, illetve az ültető gödör mérete legalább kétszerese a földlabdának.

A fenyőket cserépben, földlabdával szállítjuk. Ültetés előtt (kissé beöntözve) óvatosan vegye ki a cserépből és a földlabdát sértetlenül tegye a gödörbe, vigyázva, hogy a földdlabda ne essen szét. A földlabdás növényt helyezze a gödörbe, és a gödröt félig töltse meg földdel. Nagyon alaposan többször is be kell öntözni (beiszapolni), majd földdel töltse fel teljesen. A földet finoman tömörítse össze. A gyökérzetet felül néhány centi vastagon kell földdel takarni. Képezzen tányért a növény körül, hogy ne folyhasson el az eső- illetve öntözővíz.
A nagyobb növényeket érdemes kitámasztani, hogy a szél ne tudja mozgatni, ez ugyanis megakadályozhatja, vagy késleltetheti a növény begyökeresedését. Erős napsugárzásnál, szárazságban, vagy, ha az átlagosnál nagyobb növényeket ültet, ne feledkezzen meg az árnyékolásról.

Szárazabb helyeken a fenyőket a tél beállta előtt alaposan öntözze be, a talajfelszínt pedig tőzeggel vagy kéreggel takarhatja a kiszáradás ellen. (A szárazabb napokon a növény föld feletti részét is érdemes spriccelni.)
Ültetési ideje
Márciustól májusig és szeptember közepétől a fagyok beálltáig.
A konténeres és cserepes növények egész évben ültethetők, de a nyári ültetés több gondozást igényel.
Ültetési távolság
Erős növekedésű fajoknál: 2-4 m
Közepes növekedésű fajoknál: 0. 8-1. 5 m

Törpe növekedésű fajoknál: 0. 5-1 m